Blogger Templates

Friday, August 26, 2011

perkara yang melemahkan semangat..

tit tot..
assalamualaikum..

hari ini 26 ogos 2011, akanku ingat dalam ingatan kerana satu perkara saja..walaupun SATU perkara, sudah cukup melemahkan semangat saya untuk balik raya dan membuatkan saya bartukar dari kurang ceria kepada lebih lebih kurang ceria..ya la, saya bukanlah seorang yang periang macam orang lain..hoho..

apakah satu perkara yang membuatkan saya lemah semangat itu???
bukan pasal saya jumpa "H" atau saya ternampak siput pandai jalan laju..bukan2..ok, dipendekkan cerita ya..

dua perkara yang menggangu emosi saya:

1. harga tiket yang melampau2..

semalam saya terima panggilan dari abah saya, dia tanya saya pasal tiket balik raya ini..ya la, tolak hari ini tinggal 3 hari ja lagi para muslimin & muslimat akan menyambut hari raya..mahu tahu ka berapa harga tiket saya??RM 500 untuk 1 way saja...salah saya juga sebab lambat2 beli tiket..sekarang ini, pandai pula merungut..padan muka..
aduh!mampus aku..kalau lah saya beli return, gerenti tidak makan la saya untuk beberapa bulan & akan dimarahi oleh abah saya..tduit untuk beli tiket itu bukan duit saya, so kenalah jimat2 juga..abah saya bukannya kaya macam bill gates atau sultan brunei..lagipun, itu duit dia, so saya tidak boleh lah selalu membebankan parents saya..

hmmm...nasib2..susah juga kalau belajar jauh2 ini.kalau belajar di tempat sendiri, merungut juga..kononnya bosan la asyik terperap di negeri sendiri saja..apatah lagi kalau belajar di negeri orang..ambil contoh yang dekat lah, sarawak. baru sarawak.(sabah-sarawak)..kira ok la.. daripada menimba ilmu di negara mat salleh..lagi matai..

pengajaran: kalau tahu mahu balik itu, rancanglah perjalanan itu baik2..jangan beli tiket last minit <bak kata pensyarah saya>
2. melawat tempat menggerunkan??
petang semalam, saya text abah saya..saya mahu minta izin dia untuk beli tiket untuk balik sarawak..bayangkan, setiap hari saya akan menziarahi laman air asia, mas, mas wings untuk buat comparison mana satu lebih murah..our message (father & daughter):

me: abah, tiket 4hb habis sudah...yang ada pun 3hb..boleh ka??
abah: hmm...2 hb kita mahu p jalan2 nie..
me: ow...
abah: u balik lah 5 hb
me: mana boleh..5hb itu kuliah sudah
abah: tidak apa, pontenglah..nanti tulis surat
me: tidak mahu la..ini bukan macam sekolah..
abah: suka hati kau..

pening kepala lepas mesej ngan abah..dalam dilemma ini..mahu balik 3hb (sabtu), 4hb (ahad), @ 5hb (isnin)
kalau balik 3 hb, saya kena transit pergi bintulu..lama pula transit itu..
4hb pula, tiket mahal..malam baru sampai hostel
5hb, hari kuliah..kalau tidak hadir kuliah, siap la...nanti date ngan HEP..

last2, saya tidak tahu mahu buat apa...tiba2 saja kaki saya melangkah ke tempat yang menggerunkan..bincang punya bincang, saya tidak dibenarkan untuk balik 5 hb..so, sekarang ini tinggal dua pilihan lah..(3/ 4)..masih berfikir lagi ini...aduh!!susah betul..


apa pendapat kawan2??mana satu patut saya beli??
ok la itu sahaja yang mampu saya tulis..

No comments:

Post a Comment